Het is ruim een week geleden dat we met een 8 engineers van NetworkPeople hebben deelgenomen aan CiscoLive!. Voor diegenen die nog niet bekend zijn met dit event: het is een samengesteld event bestaande uit een grote diversiteit aan trainingen, demo’s, labs (omgevingen waarin je zelfstandig of geleid door een proctor hands-on opdoet voor een bepaalde techniek) en dan nog de World of Solutions, een beurs die een aantal dagen lang de mogelijk biedt om verschillende leveranciers te spreken voor wat ze te bieden hebben. Voor engineers is dit een belangrijk event om bij te blijven met ontwikkelingen. En die ontwikkelingen gaan hard momenteel! De sprekers en trainers op CiscoLive! zijn de engineers en architecten die de technieken hebben bedacht. Je staat dus oog in oog met de bedenkers van de techniek! Schrijvers van de boeken die we gebruiken voor onze trainingen en certificeringen zijn er ook om sessies te geven. Kortom, het is een mooi event om je kennis bij te spijkeren en te spreken met de mensen die aan de wieg staan van nieuwe en bestaande technieken. Daarnaast is de locatie meestal ook niet heel vervelend. Deze keer was het in Barcelona. Ik hoef jullie niet te vertellen dat er weinig tijd is om de stad te verkennen, onze agenda’s stonden bomvol met sessies en avondactiviteiten. Het was overigens een zeer druk event deze keer: met 17.000 bezoekers in totaal was het goed vol in Fira Barcelona!

Wij waren er met 8 engineers: Leon, Ruud, Henk, Koen, Fred, Arjen, Maarten en Dyon (op volgorde van de foto). Omdat de sessies zo divers zijn worden er ook voor verschillende thema’s trainingen gevolgd. Ieder bepaalt voor zichzelf waar de interesse ligt, maar het was duidelijk dat dit team een brede interesse heeft en goed aanvullend aan elkaar de sessies had gepland.

Een rode draad door dit event was een nieuwe architectuur voor de Enterprise Campus infrastructuur: Software Defined Access (SD-Access). Het is onderdeel van Cisco DNA™, ofwel zoals het met marketing termen wordt omarmd The Intuitive Network. Klinkt mooi, maar hier heeft Cisco wel iets. SD-Access gebruikt bekende technieken, daarin is het niks nieuws, maar dat we deze technieken zoals LISP, IS-IS en VXLAN nu naar de Campus halen is wel nieuw en ook creatief bedacht. Centraal aangestuurd door een management platform gaat dit al aardig richting Software Defined Networking (SDN). Dus stond ook op de agenda om hierin meer te gaan trainen. Sessies als DevNet / DevOps / Ansible zijn door ons gevolgd om te kunnen voldoen aan de verwachte klantvragen en om SD-Access toe te gaan passen. Overigens: NetworkPeople is momenteel bezig met 11 engineers aan een training Python. Niet voor niets zien wij hier toekomst in.

Andere sessies zoals telemetry voor netwerkmanagement, cryptografie, ontwikkelingen op firewallgebied, wireless, pentesting voor networkers, Datacenter ACI en IPv6 hebben deze week een succes gemaakt.

We hebben vele bekenden gezien: klanten, oud-collega’s, Cisco medewerkers, partners en bevriende engineers van concullegae.

Samenvattend: CiscoLive!  was wederom een succes en zeker voor herhaling vatbaar!

Cisco bedankt! Collega’s bedankt! Ik heb genoten…