Cisco Catalyst 9000 serie

Networking is continue in beweging. Soms ontstaan er concepten die een aantal bestaande technieken samenvoegen onder een nieuwe naam, soms krijgt een bestaand iets gewoon een andere naam maar zo af en toe ontstaat er iets wat de potentie heeft om de wereld op te schudden. Het is een kunst om daartussen het verschil te blijven vinden.

Een paar dagen geleden heeft Cisco een nieuwe serie switches op de markt gebracht: de Catalyst 9000 serie. Het is een tijd geleden dat deze networking gigant een volledig nieuwe serie uitbracht. De 9000 serie is een ontwikkeling om goed in de gaten te houden. Naast de nieuwe switch architectuur komen er een boel nieuwe mogelijkheden bij. Ik zal een paar punten aantippen.

SD-Access

Het gaat te ver om de techniek uit te schrijven in dit bericht, maar met SD-Access komt een zeer schaalbare techniek uit de datacenter wereld naar de campus. Vaak is dat met een korreltje zout te nemen voor de Nederlandse markt in vergelijking met de immense datacenters die als voorbeeld worden gebruikt, maar met de komst van Software Defined Networking (SDN) zijn de mogelijkheden ook op kleinere schaal een groot voordeel. Ik noem dan alleen al het woord micro-segmentatie en security, of flexibiliteit bij de behoefte aan snelle veranderingen in een netwerk.

Upgrade van software

Het is niks nieuws: met een goed doordacht redundant netwerk is het meestal al mogelijk om netwerkcomponenten van nieuwe software te voorzien zonder onderbrekingen van de diensten. Maar deze serie brengt dat weer tot een hoger niveau. Iets waar wij als engineers erg blij van worden!

Performance

Dit is nu een voorbeeld welke je vaak nuchter moet bekijken. Echter is het bij het ontwerpen van een netwerk wel van belang dat je je bewust bent van de punten in het netwerk waar veel data bij elkaar komt. Je hardware keuze en de manier waarop je omgaat met kritieke datastromen is een lastige afweging tegen de kosten. De 9000 serie switches brengen de gehele Catalyst familie op een hoger niveau. Denk aan snelheden van 1, 2,5, 10 tot 40 Gbps met een flinke poortdichtheid. Met de nieuwe switches kan Cisco weer het onderscheid maken tussen de Catalyst en de Nexus switches zoals het hoort: Campus vs Datacenter.

Eenvoud

Maakt dit alles eenvoudiger? Nee, dat denk ik niet. Wel is het zo dat deze serie gebruikt kan worden over de hele linie van je Campus netwerk: Access – Distributie – Core. En dat met 1 enkel type software. Dat maakt het wel minder complex dan het nu is. Fijn voor engineers, eenvoudiger in beheer, en hoewel we de kosten nog niet volledig in zicht hebben denken wij ook een lagere TCO. Dat maakt de alle lagen in een Enterprise van beheerder tot C-level weer blij!

Looks

Voor de techneut iets minder belangrijk maar wel een leuk weetje: Ferrari (Pininfarnia) schijnt Cisco geholpen te hebben in het ontwerp van de switches. Men zegt dat er zelfs design opties bij komen voor de keuze van grepen voor bv de Fan-tray en de afwerking van de switch. Ferrari rood? 🙂

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of toepasbaarheid van de nieuwe serie switches van Cisco, of wilt u laten onderzoeken of deze ontwikkelingen iets is voor uw organisatie?
Neem contact dan met ons op via deze link.